مقالات معلم خصوصی

کلاس خصوصی با اعتماد به نفس دانش‌آموز چه می‌کند؟

استادبانک نویسنده
3296 0
08 اردیبهشت 1400
یک معلم خصوصی چه تاثیری در افزایش اعتمادبه‌نفس شاگردان خود دارد؟

تصور بیشتر مردم این است که تدریس خصوصی یک کمک تحصیلی است و برای رفع اشکال، بالابردن نمرات، آمادگی آزمون و قبولی در مدارس خاص مفید است. مطمئناً کلاس خصوصی همه این کارایی‌ها را دارد، اما یک کلاس خصوصی باکیفیت می‌تواند به لحاظ روانی و پرورشی هم به دانش‌آموز کمک کند. در واقع بسیاری از معلمان با افزایش روحیه‌ي خودباوری و اعتماد به نفس، انگیزه‌ی دانش‌آموز را برای درس‌خواندن افزایش می‌دهند. کلاس خصوصی می‌تواند تاثیرات بیشتری از جمله افزایش عزت نفس و خودباوری دانش‌آموز در تمام مراحل زندگی را به دنبال داشته باشد.

متأسفانه دانش‌آموزانی که عملکرد ضعیفی در مدرسه دارند بیش‌تر در معرض این هستند که اعتماد به نفسشان آسیب ببیند. وقتی دانش‌آموز توانایی پاسخ به سوالات را ندارد و از همکلاسی‌های خود عقب می‌افتد فشار روانی زیادی تحمل می‌کند و ممکن است به مرور به این باور برسد که من نمی‌توانم. از آن طرف وقتی شاگرد اعتماد به ‌نفس خود را از دست می‌دهد، اوضاع درسی‌اش بدتر شود و این چرخه معیوب شرایط را بدتر می‌کند. ممکن است توانایی یادگیری مطالب جدید، موفقیت در آزمون‌ها و ورود به دانشگاه را نیز از دست بدهد، زیرا پی در پی شکست خورده و به لحاظ روانی به این باور رسیده است که نمی‌تواند موفق باشد. در ادامه توضیح می‌دهیم که یک معلم خصوصی چطور می‌تواند این باور دیرینه را در یک دانش‌آموز از بین ببرد.

اعتمادبه‌نفس پایین یعنی چه؟

اعتماد به نفس، نگرش فرد نسبت به خود یا ارزیابی‌اش از خود است که می‌تواند مثبت، خنثی یا منفی باشد. اعتماد به نفس به نحوه تفکر و احساس شما در مورد خودتان، کارتان و روابطتان بستگی دارد. اعتماد به نفس مطلوب به راحتی به شما امکان می‌دهد تا خودتان باشید و از ویژگی‌هایی که دارید لذت ببرید و بتوانید برای دیگران نیز مثبت و مثمر ثمر واقع شوید.

افرادی که عزت نفس پایین دارند، معمولا علائم زیر را از خود نشان می‌دهند:

  • اضطراب مداوم و آشفتگی عاطفی؛
  • همیشه تأکید بر موارد منفی؛
  • نگرانی بیش از حد در مورد آنچه دیگران فکر می‌کنند؛
  • عدم توانایی در اعتماد به خود؛
  • دائما افسرده؛
  • انزوا طلبی؛
  • اختلالات خوردن؛
  • ناتوانی در پذیرش چالش‌ها؛
  • کمال‌گرایی اغراق‌آمیز؛
  • احساس بی‌ارزشی؛
  • احساس بی‌کفایتی؛
  • غرق شدن در ترس و افکار منفی؛
  • اهداف غیرواقعی؛
  • ترس از تغییر؛
  • نیاز مداوم به اعتبارسنجی از دیگران؛
  • نیاز به بودن در کانون توجه دیگران؛

در ادامه فاکتورهایی را در کار یک معلم خصوصی برمی‌شماریم که باعث افزایش اعتمادبه‌نفس در شاگردان می‌شود.

پیشنهاد ویژه:

بهترین سایت‌های تدریس خصوصی در جهان

نقش اعتماد به نفس در پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان 

فردی که اعتماد به ‌نفس پایینی دارد، تنها کافیست خودش را به اندازه کافی بشناسد و بداند چه توانایی‌هایی دارد. این دقیقا اولین وظیفه‌ی یک معلم خصوصی در اولین جلسه‌ی کلاس است. او باید جایگاه علمی شاگردش را به وضوح برای او شرح دهد و او را از سردرگمی دربیاورد، سپس با شناسایی نقاط ضعف و قوت او توانایی‌هایش را به او نشان دهد.

پس معلم خصوصی در اولین مواجهه خود با شاگرد کارهای زیر را انجام می‌دهد:

  1. شناسایی نقاط قوت و ضعف با تعیین سطح علمی؛
  2. شفاف‌سازی جایگاه علمی دانش‌آموز برای خودش؛
  3. نشان دادن توانایی‌های شاگرد به او؛

یکی از معلمان استادبانک درمورد روشش برای بالابردن اعتمادبه‌نفس شاگردان به ما گفت: وقتی با شاگردی روبه‌رو می‌شوم که اعتماد به ‌نفس پایینی دارد، پس از تعیین سطح، مسئله را که از نظر او بسیار سخت است را برایش می‌نویسم و می‌گویم: “به نظر تو چقدر طول می‌کشد تا یادبگیری این مسئله را حل کنی؟” برخی می‌گویند: “احتمالا چندین جلسه” و برخی هم می‌گویند: “من فکر نمی‌کنم هیچوقت بتوانم آن را حل کنم.”

سپس در همان جلسه آن مبحث را به او تدریس می‌کنم و در آخر جلسه از او می‌خواهم مسئله را حل کند، او وقتی می‌بیند که توانسته به راحتی از پس حل کردن مسئله بربیاید، نسبت به خودش احساس رضایت می‌کند.

پیشنهاد ویژه:

تاثیر معلم خصوصی در موفقیت تحصیلی دانش‌آموزان

نقش معلم در اعتماد به نفس دانش‌آموز

یک معلم خصوصی برای اینکه توانایی‌های شاگردش را به او نشان دهد از روش یادگیری منحصر به فرد او استفاده می‌کند:

یادگیری منحصر به فرد و تاثیر آن بر اعتماد به نفس دانش‌آموزان

هر یک از ما از دریچه‌ای مخصوص به خودمان به دنیا نگاه می‌کنیم و تفسیرهای خودمان را داریم همینطور هر یک از ما سبک یادگیری خاص خود را داریم، در یک معلم یک کلاس عمومی روش تدریس مشخص و ثابتی برای همه دانش‌آموزان دارد، اما یک معلم خصوصی در ابتدا شاگرد خود را ارزیابی می‌کند و روش یادگیری او را متوجه می‌شود به همین دلیل می‌تواند روش تدریس خود را با شیوه یادگیری شاگرد تنظیم کند.

ممکن است معلم تشخیص دهد که مباحث را به ترتیبی که در کتاب درسی هست به شاگردش آموزش ندهد و ترتیب دیگری را برای یادگیری او در نظر بگیرد. در حالت کلی این معلم خصوصی است که روش تدریس‌اش را بر مبنای میزان و شیوه یادگیری دانش‌آموز تنظیم می‌کند.

این عملکرد معلم خصوصی باعث می‌شود این باور غلط که مباحث سخت و غیرقابل درک هستند برای شاگرد از بین برود و توانایی‌های خود را باور کند.

وقتی افراد توانایی‌های خود را می‌بینند دریچه جدیدی از دنیا رو به آن‌ها باز می‌شود، آن‌ها به جسارت ابراز وجود می‌رسند و بدون ترس دست به انتخاب و تصمیم‌گیری می‌زنند و از ایده‌های خودشان دفاع می‌کنند.
پیشنهاد ویژه:

از روش مطالعه تا کاوش در جهان

سیمور سایمون نویسنده آمریکایی می‌گوید: “من بیشتر از اینکه به آموزش حقایق علاقه‌مند باشم، علاقه‌مندم در بچه‌ها شور و شوق ایجاد کنم. ممکن است حقایق تغییر کنند، اما این اشتیاق برای کاوش تا آخر عمر با آن‌ها باقی خواهد ماند.”

یک معلم خصوصی موفق در ابتدا سطح علمی هر شاگرد را برایش روشن می‌کند سپس باتوجه به توانایی‌هایش روش مطالعه‌ای را که برایش مناسب باشد به او می‌آموزد. معلم خصوصی برای این کار علاوه بر توانایی‌های یادگیری شاگردش به عادات، خلق و خو، علایق و استعدادهای او نیز توجه می‌کند.

معلم خصوصی چطور اعتماد به نفس شاگردش را افزایش می‌دهد؟ اولین روزی که معلم خصوصی وارد منزل شاگردش می‌شود با دانش‌آموز و والدین‌اش صحبت می‌کند و از علایق و عادات شاگرد می‌پرسد، او سعی می‌کند کم کم و با دادن تمریناتی عادات مطالعه شاگردش را تنظیم کند و برایش برنامه‌ریزی درسی استانداردی تدارک می‌بیند.

مطالعات نشان می‌دهد که تدریس خصوصی عادت‌های درسی و کاری، اعتماد به نفس، نگرش‌ها و مهارت‌های اجتماعی و رفتاری شاگردان را بهبود می‌بخشد. زیرا یک معلم خصوصی خوب نقش یک مشاور را برای شاگردش دارد او اگر ببیند مسئله‌ای یا مشکلی در بخشی از زندگی شاگردش وجود دارد سعی می‌کند برای برطرف کردن آن تلاش کند تا شاگرد هم بتواند راحت‌تر روی درسش تمرکز کند و هم در زندگی‌اش فرد موفقی باشد.

 ?  چگونه توانستم اعتماد به نفس دانش‌آموزم زا افزایش دهم:

(خاطره یکی از معلمان خصوصی استادبانک)

آقای واشقانی از اساتید زبان انگلیسی استادبانک، برای تدریس به منزل یک پسر 16 ساله رفته بودند و در اولین جلسه از پدر و مادر او درمورد عادات و علایق شاگرد سوال کرده بودند، پدر و مادر او اطلاع دقیقی از علایق پسرشان نداشتند زیرا او اکثر اوقات در اتاقش بود و حتی وعده‌های غذایی را نیز برای او به اتاقش می‌برند.

آقای واشقانی وارد اتاق شاگردش می‌شود اما این پسر 16 ساله هیچ علاقه‌ای برای ارتباط با معلم خصوصی از ودش نشان نمی‌داد و به تمام سوالات آقای واشقانی جواب سربالا می‌داد. آقای واشقانی سر صحبت را با شوخی باز می‌کند و سعی می‌کند فضا را صمیمی کند، پس از اینکه شاگرد به او اعتماد می‌کند، معلم می‌گوید: من می‌خواهم یکی دو روزی را به عنوان مهمان به خانه شما بیایم تا با هم فیلم ببینیم و بازی کنیم و فعلا جلسات کلاس خصوصی را برگزار نکنیم.

آقای واشقانی به شاگردش نزدیک می‌شود و متوجه می‌شود او از اعتمادبه‌نفس بسیار پایینی برخوردار است و فکر می‌کند اصلا چهره زیبایی ندارد و هیچکس دوستش ندارد. معلم خصوصی در اولین اقدام او را به گرفتن چند عکس خوب و باز کردن یک حساب در اینستاگرام ترقیب می‌کند و با او درمورد راه‌های ارتباط برقرار کردن با آدم‌ها و دوست‌یابی صحبت می‌کند، شاگرد پس از اینکه می‌بیند افرادی هستند که به او توجه کنند و دوستش داشته باشند کم کم از انزوا و تنهایی خود بیرون می‌آید.

آقای واشقانی می‌گوید او به تازگی مدرک آیلتس خود را گرفته و قصد دارد برای تحصیلات دانشگاهی به خارج از کشور برود.

پیشنهاد ویژه:

تدریس خصوصی یا بسته ‌های آموزشی؟ کدام مناسب‌تر است؟

تغییر یک شبه اتفاق نمی‌افتد

باورهای درونی و خودکم‌بینی افرادی که اعتمادبه‌نفس پایینی دارد طی سال‌ها برای آن‌ها بوجود آمده است، بهبودی یا تغییر رفتار یک شبه اتفاق نمی‌افتد زیرا نیاز به جایگزینی همه عادت‌ها و فکرهای سمی با عادت‌ها و فکرهای سالم است و ممکن است مدتی طول بکشد تا دانش‌آموز به طور خودکار از موضع قدرت رفتار کند و خودباوری و اعتمادبه‌نفسش در کارها و جهت‌گیری‌هایش نمود پیدا کند.

یک معلم خصوصی باید صبر و حوصله کافی برای تغییر باورهای غلط شاگرد خود داشته باشد، همینطور تلاش کند تا موضع والدین را اگر باعث تضعیف روحیه فرزندشان می‌شود، تغییر دهد. او باید والدین شاگرد را متقاعد کند که توانایی‌های منحصر به فرد فرزندشان را ببینند و او را همانطور که هست دوست داشته باشند و حمایت کنند.

سخن پایانی

اعتمادبه‌نفس باور و احساسی است که افراد نسبت به خودشان دارند، برخی دانش‌آموزان که عملکرد ضعیفی در مدرسه دارند اعتماد‌به نفس خود را از دست می‌دهند و به این باور می‌رسند که توانایی موفق شدن را ندارند، حتی ممکن است در سایر بخش‌های زندگی خود نیز ضعیف عمل کنند. تحقیقات نشان می‌دهد معلمان خصوصی تا حد زیادی بر افزایش اعتمادبه‌نفس شاگردان خود تاثیر دارند، به نحوی که عملکرد مثبت آن‌ها تا سال‌ها در زندگی آن‌ها دیده می‌شود.

✒️ تابحال تجربه حضور در کلاس خصوصی داشته‌اید؟
اگر والدین هستید آیا تابحال برای فرزندتان معلم خصوصی گرفته‌اید؟
به نظر شما یک معلم خصوصی تا چه حد روی افزایش اعتمادبه‌نفس شاگردش تاثیر دارد؟
نظرات و تجربیات خود را با ما و دیگر خوانندگان مقاله در میان بگذارید.
منابع:

The Role of the Teacher in Improving Students Self Esteem

Tutoring boosts student self-respect and confidence

How Tutoring Improves Self-Esteem and Confidence