چگونه برنامه درسی برای شاگرد خصوصی خود بنویسم؟
آنچه مطالعه خواهید کرد
به عنوان معلم خصوصی اولین قدمی که میتوانید برای آموزش شاگرد خودتان بردارید، این است که به او برنامهریزی کردن یاد بدهید. پس باید یک برنامه درسی هوشمندانه و متناسب با اهداف درسی دانشآموزتان طراحی کنید. این کار دستیابی به هدف را چند برابر سادهتر و جذابتر میکند. در این مقاله میخواهیم انواع برنامهریزیهای تحصیلی مثل روزانه، هفتگی و ماهانه را توضیح دهیم. در ضمن یک مثال واقعی از برنامهریزی را هم برایتان آماده کردهایم.
نوشتن برنامه درسی برای شاگرد خصوصیتان چه مزایایی دارد؟
همه ما تقریبا از مزایای برنامهریزی درسی اطلاع داریم. اما اگر بخواهیم تخصصیتر به این موضوع نگاه کنیم، زمانی که شاگرد خصوصی دارید، داشتن یک برنامه هوشمند، محیط کلاس را جذابتر و هدفمند میکند. در عین حال دانشآموز شما هم متوجه میشود که در کلاس تدریس خصوصی شما در برابر چیزهایی که یاد میگیرد مسئولیت دارد. به همین دلیل با آگاهی بیشتری در کلاس حاضر میشود. البته برنامهریزی برای شاگرد خصوصی، مزایای دیگری هم دارد:
- هماهنگ شدن با برنامه، باعث انگیزه بیشتر شما و دانشآموزتان میشود
- باعث افزایش بهرهوری و حفظ تمرکز میشود
- با مشخص کردن اولویتها، از هدررفت انرژی و زمان جلوگیری میکند
پیشنیازهای نوشتن یک برنامه درسی برای شاگرد خصوصی
میدانیم که هدفگذاری کار چندان سختی نیست. اما طراحی کردن برنامه برای رسیدن به آن هدف ممکن است چالشبرانگیز باشد. برنامهریزیهای درسی ممکن است از نظر زمانبندی و وظایف تفاوتهایی داشته باشند؛ اما معمولا ساختار یکسانی دارند. چیزی که باعث میشود برنامه شما برای شاگردتان خاص و متفاوت باشد، این است که قبل از طراحی برنامه این نکات مهم را در نظر بگیرید:
- اهداف را هوشمندانه تعیین کنید
- فهرستی از وظایف دانش آموز تهیه کنید
- وظایف دانش آموز را اولویتبندی کنید
- برای وظایف دانش آموز زمانبندی و ددلاین (مهلت آخر) در نظر بگیرید
- منابع مورد نیاز دانش آموز را شناسایی کنید
- به طور مرتب برنامه را ارزیابی و بهروزرسانی کنید
پس برای آماده کردن یک برنامهریزی موثر، باید پیشنیازهایی مثل اهداف درسی، وظایف دانشآموز، منابع و …. را آماده کنید.
چگونه جدول برنامه ریزی درسی درست کنیم؟
بعد از اینکه پیشنیازهایی که گفتیم را آماده کردید، میتوانید به سراغ طراحی برنامه بروید. برای طراحی برنامه، به یک جدول ساده و قابل فهم نیاز دارید. توجه داشته باشید که اگر جدول برنامهریزی پیچیده باشد، کار را هم برای شما و هم دانشآموزتان سخت میکند. پس سادگی را اولویت قرار دهید. این چند نکته را هم برای طراحی جدول برنامهریزی در نظر بگیرید:
- جدول را براساس حجم دروس و سرفصلها طراحی کنید
- یک ستون را به زمانبندی و مهلت خواندن درسها اختصاص دهید
- بهتر است طراحی جدول براساس اولویتها باشد
- برای مشخص شدن میزان پیشرفت برنامه هم یک ستون طراحی کنید
مثلا اگر معلم خصوصی ریاضی هستید میتوانید از این نمونه برنامهریزی الگو بگیرید.
چند نکته مهم دیگر برای بهبود برنامهریزی شاگردهای خصوصی
تا اینجا درباره اهمیت برنامهریزی درسی برای شاگرد خصوصی و نحوه تنظیم برنامهریزی صحبت کردیم. اما چند نکته مهم دیگر هم وجود دارد که ممکن است به شما کمک کند، برنامهریزی بهتری انجام دهید. در ادامه این نکات را با هم مرور میکنیم.
انواع برنامهریزیهای درسی را یاد بگیرید
گفتیم که برنامهریزیهای درسی انواع مختلفی دارند. هرچند که اساس و پایه این برنامهها مشابه هم است اما در جزئیات با هم تفاوت دارند. مهم است که به عنوان یک معلم خصوصی، انواع برنامهها را بدانید و براساس درس، نیاز شاگردتان یا تعداد جلساتی که در هفته یا ماه با هم دارید، یکی از آنها را انتخاب کنید. مثلا اگر معلم تدریس زبان هستید باید بدانید که چه روش برنامهریزی برای آموزش زبان بهتر جواب میدهد. پس باید انواع روشهای برنامهریزی را بشناسید.
چند نمونه از برنامهریزیهای درسی این موارد هستند:
جدول برنامهریزی روزانه
این جدول برنامهریزی براساس ساعتهای یک روز تنظیم میشود. هدف از این نوع برنامهریزی این است که دانشآموز بتواند در هر ساعت از روز وظایف درسی خود را انجام دهد.
جدول برنامهریزی هفتگی
در این نوع برنامهریزی روزهای هفته اهمیت بیشتری دارند. مثلا دانشآموز شما در هر روز از هفته وظایف متفاوتی دارد و باید به آنها متعهد شود.
جدول برنامهریزی ماهانه
برنامهریزی ماهانه همانطور که از نامش پیداست، یک برنامه بلندمدت است. با کمک این نوع برنامهها میتوانید یک نقشه راه تعیین کنید. مثلا برنامهریزی میکنید که در هر ماه از سال چه سرفصلهایی را پیش ببرید یا دانشآموزتان را برای امتحان آماده کنید. پس این نوع برنامهریزی کلیتر است.
از نظرات شاگردتان هم کمک بگیرید
بهترین برنامه درسی، برنامهای است که براساس توانمندیهای شاگرد شما طراحی شده باشد. بنابراین هیچکس بهتر از خود او نمیتواند کمکتان کند. پس در زمان تنظیم برنامه حتما از شاگردتان مشورت بگیرید. مثلا این چند سوال مهم را از او بپرسید:
- در طول روز چند ساعت تفریح یا استراحت میکنی؟
- چه ساعتهایی از روز بهتر میتوانی درس بخوانی؟
- به چه سبک مطالعهای بیشتر علاقه داری؟
- مدت زمان درس خواندن مفید در یک روز (به صورت حدودی) برای تو چقدر است؟
هرچقدر که سوالات بیشتر و جزئیتری بپرسید، برنامهریزی شما دقیقتر و هوشمندانهتر میشود.
از پاداش غافل نشوید
در نظر گرفتن پاداش، تعهد به برنامهریزی را به طور شگفتانگیزی افزایش میدهد. وقتی که شاگرد خصوصی شما احساس رضایت کند، انگیزهاش برای ادامه مسیر بیشتر و بیشتر میشود. پاداش هم میتواند یک جایزه به خصوص باشد و هم در نظر گرفتن یک زمان برای استراحت و تفریح.
برنامهریزی را به طور مرتب ارزیابی کنید
یکی از مهمترین نکاتی که باعث میشود برنامهریزی موثر باشد، ارزیابی کردن آن است. پس باید یک شاخص برای ارزیابی برنامه در نظر بگیرید. مثلا امتحان گرفتن یکی از شاخصهایی است که نشان میدهد دانشآموز با برنامه پیش میرود یا نه. اگر شاگردتان از پس امتحانها برنمیآید، این موضوع نشان میدهد که برنامهریزی موثر نیست و نیاز به اصلاح دارد.
در آخر
در این مقاله با اهمیت و مزایای برنامهریزی برای شاگرد خصوصی آشنا شدید. همینطور متوجه شدید که چطور میتوانید یک برنامه هوشمندانه و موثر برای شاگردتان تهیه کنید. اما اگر هنوز هم موفق نشدید که شاگرد خصوصی پیدا کنید میتوانید از استادبانک کمک بگیرید. استادبانک شما را با دانشآموزانی که به دنبال معلمهای خصوصی هستند آشنا میکند. در ضمن میتوانید قیمت تدریس خصوصی را ببینید و در مورد هزینهها اطلاعات بدست بیاورید.
همچنین شما میتوانید تمام سوالات خود را از کارشناسان استادبانک بپرسید. کافیست با شماره ۰۲۱۹۱۰۰۵۳۴۳ تماس بگیرید.
نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید: