مقالات معلم خصوصی

چگونه بچه ها را در کلاس خصوصی درگیر کنیم؟

استادبانک نویسنده
568 0
02 اسفند 1401
چگونه بچه ها را در کلاس خصوصی درگیر کنیم؟

حواستون اینجا هست؟” این سوال را معلم‌ها زیاد می‌پرسند! بگذارید یک حقیقت تلخ را به شما بگوییم: درگیر کردن دانش‌آموز در کلاس کار تقریبا سختی است. البته بچه‌ها در کلاس خصوصی معمولا با اشتیاق سرشان را تکان مي‌دهند و طوری وانمود می‌کنند که انگار به خوبی در حال یادگیری هستند؛ اما اگر از آنها یک سوال مفهومی درباره درس بپرسید چه اتفاقی می‌افتد؟ احتمالا اینجاست که متوجه می‌شوید اصلا درگیر کلاس نیستند! پس چه راهکارهایی برای درگیر کردن دانش‌ آموز در کلاس خصوصی وجود دارد؟ معکوس کردن کلاس، شناختن علایق دانش‌آموز، گفتگو کردن و چند روش دیگر، از بهترین کارهایی است که می‌توانید برای جلب توجه دانش‌‌آموزتان انجام دهید. در این مقاله بیشتر توضیح می‌دهیم.

دانش آموز چطور با کلاس ارتباط برقرار می‌کند؟

بچه‌ها اصولا می‌دانند که باید در کلاس درس حواسشان را جمع کنند. می‌دانند اما گوش کردن و نگه داشتن تمرکز حتی برای یک بزرگسال هم کار سختی است! پس بیایید به آنها حق بدهیم و به روش‌های موثری برای درگیر کردن آنها، فکر کنیم.

قبل از هرچیز باید بدانید که دانش‌آموز چطور می‌تواند با شما و درسی که می‌دهید، ارتباط برقرار کند. مثلا بفهمید که آیا به این مبحث درسی علاقمند هست یا نه؟ آیا توانسته است با شما به عنوان معلم خصوصی رابطه خوبی داشته باشد یا نه؟ اگر موانع ارتباطی را برطرف کنید، قدم‌های اول را خوب برداشته‌اید.

حالا باید سعی کنید کلاس خصوصی‌تان را با رویکرد یادگیری فعال پیش ببرید. یادگیری فعال یعنی به جای اینکه دانش‌آموز ساکت بنشیند و گوش بدهد، نقش موثری در یادگیری خودش داشته باشد. یعنی کلاس به صورت تعاملی و با صحبت کردن دانش‌آموز پیش می‌رود. گاهی با مطرح کردن پرسش و پاسخ، گاهی با نظرسنجی، گاهی با بازی و راهکارهایی دیگری که در ادامه توضیح می‌دهیم.

برای اطلاعات بیشتر:

چطور به عنوان معلم خصوصی، اعتماد به نفس خوبی داشته باشم؟

پس مهم است که اول بتوانید ارتباط موثری با دانش‌آموزتان برقرار کنید و در قدم بعدی یک رویکرد آموزشی از طریق یادگیری فعال طراحی کنید.

۱-کلاس درس معکوس

ایده کلاس درس معکوس این است که دانش‌آموز نباید بدون هیچ آمادگی قبلی در کلاس حاضر شود. یعنی باید قبل از ورود به کلاس با مطالبی که قرار است در هر جلسه یاد بگیرد، مواجه شود. پیشخوانی کردن درس‌ها قبل از کلاس، در واقع راهکاری برای مفهوم کلاس درس معکوس است.

وقتی که دانش‌آموز شما از قبل درس را پیشخوانی کرده باشد، خیلی بیشتر درگیر کلاس می‌شود. می‌تواند بیشتر سوال بپرسد، راحت‌تر یاد بگیرد و در نهایت سرعت پیشرفت بیشتری هم داشته باشد. این روش برای آموزش زبان بسیار مفید است. پس اگر معلم خصوصی زبان هستید، حتما از این روش استفاده کنید.

کلاس درس معکوس

۲-گفتگوهای پویا

گفتگو کردن یک ابزار قدرتمند برای آموزش و یادگیری است. اما خیلی کم پیش می‌آید که در کلاس درس، یک گفتگوی خوب و موفق شکل بگیرد. به این دلیل که برای راه‌ انداختن چنین گفتگویی، باید از قبل آماده باشید. مثلا بدانید که گفتگو را با چه سوالی شروع کنید و به کدام سمت آن را پیش ببرید.

برای داشتن یک بحث و گفتگوی موثر باید پارامترهای مشخصی برای خودتان تعریف کنید. مثلا بدانید از چه جمله‌ها یا حتی شوخی‌هایی استفاده کنید. در کجای بحث چه چالشی راه بیندازید و در نهایت به چه نتیجه‌ای برسید. چنین گفتگوهایی سطح تعامل دانش‌آموز را بسیار بالا می‌برد.

چگونه روند پیشرفت دانش آموز خود را بسنجبم؟

۳-توجه به حواس‌پرتی‌ها

بوجود آمدن حواس‌پرتی و بی‌توجهی برای هر دانش‌آموزی یک امر کاملا طبیعی است. نمی‌توانید جلوی آن را بگیرید. اما می‌توانید نوع و جنس حواس‌پرتی‌های دانش‌آموزتان را بشناسید. مثلا ببینید چه عواملی باعث عدم توجه او می‌شود. نشانه‌های حواس‌پرتی او چیست و چطور می‌تواند دوباره تمرکز کند.

اگر توانسته باشید ارتباط موثری با دانش‌آموز برقرار کرده باشید، حتما می‌توانید عوامل حواس‌پرتی او را هم شناسایی کنید. مثلا اگر دانش‌آموز شما به صداهای بیرون از کلاس بیش از حد واکنش نشان می‌دهد، با تمرین‌های افزایش تمرکز، به او کمک کنید تا تمرکز کند.

۴-جزوه نویسی خلاقانه

نوشتن یکی از مهم‌ترین عواملی است که باعث درگیر شدن دانش‌آموز با کلاس می‌شود. اما نه فقط با روش‌های سنتی و معمول جزوه‌نویسی! بلکه باید کمی خلاقانه‌تر پیش بروید. مثلا از او بخواهید در مورد مبحث درسی، یک داستان بنویسد. یا یک مقاله برای سایت یا شبکه‌های اجتماعی! یا اینکه می‌توانید به او بگویید که جزوه آموزشی را در قالب پرسش و پاسخ‌هایی که سر کلاس انجام شده تنظیم کند.

همه این روش‌ها به نوشتن فعال دانش‌آموز و یادگیری بهتر او کمک می‌کند. مثلا اگر یک معلم خصوصی ریاضی هستید، از دانش‌آموزتان بخواهید به جای نوشتن جزوه‌های معمولی و خسته‌کننده، جزوه‌نویسی خلاقانه انجام دهد.

روش های درگیر کردن دانش آموز در کلاس

۵-ارائه کردن

یک راهکار موثر و عالی دیگر برای درگیر کردن دانش‌آموز در کلاس، آموزش سخن‌رانی کردن یا همان ارائه کردن است. با این کار هم به او کمک می‌کنید که از صحبت کردن نترسد و هم میزان مشارکتش در کلاس را بالا می‌برید. مثلا از دانش‌آموزتان بخواهید که یک مطلب درسی را در کلاس برای شما به طور کامل ارائه کند. یا حتی یک مبحث خارج از درس که به صورت تکلیف به او واگذار کردید.

چگونه برنامه درسی برای شاگرد خصوصی خود بنویسم؟

۶-جایزه و پاداش

سیستم پاداش در مغز انسان، کارکردهای بسیار عجیب و پیچیده‌ای دارد. مثلا در نظر گرفتن یک پاداش یا جایزه، می‌تواند باعث افزایش توجه و انگیزه دانش‌آموز شود. البته جایزه دادن نباید همیشه یک جایزه فیزیکی باشد. بلکه می‌تواند یک استراحت جذاب حتی انجام ندادن یک تکلیف باشد. بعضی وقت‌ها اگر بدون اطلاع قبلی هم جایزه بدهید، تاثیر بیشتری دارد. چون دانش‌آموز می‌فهمد که باید برای درس‌های بعدی بیشتر حواسش را جمع کند.

نقش تکنولوژي در تدریس خصوصی

در آخر

حواس‌پرتی یا بی‌انگیزه بودن دانش‌آموز در کلاس درس، یک امر کاملا طبیعی است. اما شما به عنوان معلم خصوصی می‌توانید با کمک چند روش اصولی، این مشکل را به خوبی حل کنید. مثلا کمک گرفتن از سیستم پاداش، جزوه‌نویسی فعال و کلاس درس معکوس چند روش عالی برای درگیر کردن دانش‌آموز در کلاس خصوصی هستند. یک معلم خصوصی خوب کسی است که بتواند ارتباط موثری با دانش‌آموزهای خود برقرار کند. در این مسیر استادبانک هم در کنار شماست. استادبانک می‌تواند به شما در پیدا کردن دانش‌آموزهای خصوصی کمک کند. برای این کار می‌توانید به قسمت عضویت اساتید سر بزنید و یک پروفایل رایگان بسازید.

همچنین می‌توانید تمام سوالات و ابهامات خود را از کارشناسان استادبانک بپرسد. شماره تماس ۰۲۱۹۱۰۰۵۳۴۳ پاسخگوی شما خواهد بود.