مقالات معلم خصوصی

اصول متقاعدسازی، ویژۀ معلمان خصوصی

استادبانک نویسنده
4426 3
27 خرداد 1401
اصول متقاعدسازی -سامانه جامع آموزش خصوصی استادبانک

اهمیت برقراری ارتباط مؤثر با دیگران بر هیچ کس پوشیده نیست. این موضوع در رابطه با معلمان از حساسیت بالاتری برخوردار است. مهارت‌های ارتباطی معلم، تأثیر مستقیمی روی موفقیت شغلی او، ایجاد انگیزه در دانش‌آموزان و جلب رضایت شاگردان و والدین آن‌ها خواهد داشت.

آن زمان که در حال انتقال دانش و اطلاعات به دانش‌آموزانتان هستید، یا زمانی که لازم است والدین را در جریان مشکلات درسی و رفتاری شاگردتان قرار دهید و یا مواقعی که در جایگاه معلم خصوصی، قصد متقاعد کردن مخاطبان خود را دارید، به مهارت‌های ارتباطی ویژه‌ای نیاز خواهید داشت.

اما یکی از مهم‌ترین اجزای مهارت‌های ارتباطی معلمان، به ویژه معلمان خصوصی، مهارت متقاعدسازی است. در صنعت رقابتیِ تدریس خصوصی، برای اینکه شاگرد یا والدین، به این اطمینان برسند که شما بهترین گزینه برای تدریس هستید و همچنین در برخی دیگر از مراحل آموزش، ضروری است که به شیوه‌های مؤثر و البته صادقانه، از توانمندی‌های خود استفاده کرده و آن‌ها را متقاعد کنید.

در این مقاله از مجله اساتید استادبانک (معتبرترین سامانۀ آموزش خصوصی در کشور)، قصد داریم به مرور چند نکتۀ بسیار مهم و کاربردی در رابطه با اصول متقاعدسازی بپردازیم. نکاتی که رعایت کردن آن‌ها منجر به بهبود مهارت‌های ارتباطی و در نتیجه پیشرفت شغلی شما خواهد شد. لطفا با ما همراه باشید.

همکاری با استادبانک: مزایای استخدام به عنوان معلم خصوصی در استادبانک

متقاعدسازی چیست؟

متقاعدسازی (persuasion)، فرایند یا عملی است که با استفاده از آن، دیگران را قانع می‌کنیم کاری را مطابق با میل ما انجام دهند و یا در مورد موضوع خاصی، به شیوۀ مورد نظر ما فکر کنند.

مهارت متقاعدسازی در حرفۀ معلمی می‌تواند به موفقیت شغلی افراد، بسیار کمک کند. اما همان طور که اشاره کردیم، این موضوع برای معلمان خصوصی از اهمیت بالاتری برخوردار است.

معلم خصوصی در مراحل مختلفی به اصول متقاعدسازی نیاز دارد. اولین مرحله، زمانی است که دانش‌آموز یا والدین او برای اولین بار با معلم تماس می‌گیرند. البته در پلتفرم آموزش خصوصی استادبانک، شاگرد درخواست خود را ثبت می‌کند و این معلم است که در صورت پذیرش درخواست، برای انجام صحبت‌های اولیه با شاگرد یا والدین او تماس می‌گیرد.

در هر دو حالت، معلم باید این توانایی را داشته باشد که والدین را متقاعد کند بهترین گزینه برای تدریس به فرزندشان را انتخاب کرده‌اند. طبق آمار استادبانک، درصد ریزش شاگردانِ برخی از اساتید، بعد از اولین تماس تلفنی، حدود 60 الی 70 درصد است، این موضوع اهمیت تماس اول و توانایی معلم در متقاعد کردن والدین و شاگردان را نشان می دهد

همچنین در اولین جلسۀ دیدار معلم خصوصی با والدین و دانش‌آموز، مهارت‌های متقاعدسازی معلم بسیار تأثیرگذار خواهد بود. چرا که در بسیاری از موارد، والدین بعد از این دیدار و برگزاری اولین جلسه، تصمیم به لغو کلاس با استاد مورد نظر می‌گیرند.

علاوه بر همۀ این‌ها، معلم خصوصی باید این توانایی را داشته باشد تا:

  • تفکرات و باورهای اشتباه دانش‌آموز راجع به درس خواندن را اصلاح کند
  • روی رفتارها و افکار او تاثیر بگذارد
  • او را به مطالعه و یادگیری علاقمند کند
  • در موارد ضروری مشکلات شاگرد را با والدین او در میان گذاشته و راهکارهای مورد نظر خود را ارائه دهد

همۀ این موارد، نیازمند توانایی بالای معلم خصوصی در متقاعدسازی دیگران و استفاده صحیح و البته صادقانه از اصول متقاعدسازی است.

پیشنهاد ویژه:

6 نکته برای افزایش بازدهی کلاس های خصوصی

نکاتی در رابطه با اصول متقاعدسازی

در این بخش، به چند نکتۀ بسیار کاربردی به منظور بهبود مهارت متقاعدسازی شما، به عنوان معلم خصوصی، اشاره کرده‌ایم.

  1. تصویر ذهنی از ارتباط

همۀ افراد، پیش از گفتگوهای حساس و چالش‌برانگیز، فضای کلی بحث را در ذهن خود مرور می‌کنند. تصویرسازی و مرور ذهنیِ گفتگوی پیشِ رو، تا حد زیادی به انسجام صحبت‌های شما کمک خواهد کرد.

از دید بسیاری از والدین و شاگردان، پاسخ‌های قاطع و با اعتماد به نفس استاد، تاثیر بسزایی در ایجاد فضای قابل اطمینان و افزایش اعتماد آن‌ها خواهد گذاشت.

بنابراین پیشنهاد می‌کنیم قبل از اولین تماس تلفنی و همچنین قبل از حضور در منزل شاگرد، سؤالات احتمالی والدین و یا شاگرد را در ذهن خود مرور کنید تا در زمان گفتگو و به منظور متقاعد کردن آن‌ها، مسیر هموارتری داشته باشید.

  1. آراستگی ظاهری

زمانی که برای اولین بار با شخصی ملاقات می‌کنیم، مغز ما قبل از هر چیز و به صورت ناخودآگاه، ویژگی‌های ظاهری او را پردازش کرده و مورد قضاوت قرار می‌دهد. سپس با گذشت زمان، سایر ویژگی‌ها مانند تُن و لحن صدا، طرز فکر و توانایی‌های او را بررسی می‌کند.

اگرچه آراستگی ظاهری موضوعی کاملا سلیقه‌ای است اما برای اینکه کلام شما تاثیرگذاری لازم را داشته باشد، باید پوشش و آرایشی نرمال و متعارف را برای کلاس‌هایتان –به خصوص در جلسۀ اول– انتخاب کنید.

پیشنهاد ویژه:

معرفی کتاب راهنمای معلم خصوصی | جیمز کلارک

  1. ارزیابی اولیۀ مخاطب

قدم بعدی برای متقاعد کردن دیگران، ارزیابی و شناسایی شخصیت مخاطب است.

فرض کنید برای اولین بار به منزل فردی می‌روید که درخواست کلاس خصوصی با شما را داده است. در این دیدار، قصد دارید صحبت‌های اولیه را با شاگرد یا والدین او انجام دهید.

اگر دانش‌آموز یا والدین، افرادی درونگرا و کم‌حرف باشند و شما به منظور آشنایی هر چه بیشتر، مدت زمان طولانی در رابطه با موضوعات مختلف با آن‌ها صحبت کنید، مسلما یک دید منفی در آن‌ها ایجاد خواهد شد و تأثیرگذاری سخنان شما روی آن‌ها به شدت کاهش پیدا می‌کند.

بنابراین به منظور افزایش نفوذ کلام خود ابتدا باید ببینید مخاطب شما چه کسی است. سپس بر اساس برداشتی که از شخصیت او دارید، استراتژی کلامی‌تان را انتخاب کنید.

  1. گوش دادن فعالانه و همدلانه

یکی از بهترین روش‌ها برای اینکه دیگران پذیرای سخنان شما باشند، این است که در ابتدا شما به صورت فعالانه و همدلانه به صحبت‌های آن‌ها گوش دهید.

بر همین اساس، پیشنهاد می‌کنیم در صحبت کردن با دانش‌آموز و والدین، حرف‌های آن‌ها را به دقت گوش کنید تا خواسته‌ها و دغدغه‌های آن‌ها را به طور کامل درک کنید. حتی اگر آن قدر با تجربه هستید که با شنیدن چند کلمۀ اول، دقیقا متوجه خواستۀ شاگرد می‌شوید، هرگز صحبت او را قطع نکنید.

همه انسان‌ها از شنیده شدن لذت می‌برند. بنابراین زمانی که شما به عنوان معلم، این لذت را به دانش‌آموز یا والدین او هدیه می‌کنید، قدم بلندی را برای افزایش قدرت متقاعدسازی خود برداشته‌اید.

9 قانون مهم که هر معلم خصوصی باید رعایت کند

  1. لحن مناسب

لحن شما در واقع بیان کنندۀ احساس شما در آن لحظه است و حاوی پیام‌های زیادی برای شنونده خواهد بود. اگر لحن کلام شما با هدفی که از گفتن یک عبارت دارید، مطابقت نداشته باشد، کلامتان تأثیرگذاری لازم را نخواهد داشت.

منظور از لحن استاد نیز طیف وسیعی از واکنش‌هایی است که استاد در مواقع گوناگون دارد؛ برای مثال زمانی که شاگرد عملکرد ضعیفی نشان داده است و یا زمانی که قصد دارید او را در خصوص موضوعی تشویق کنید. از انتخاب کلمات گرفته تا زمان و شیوۀ انتقال احساس شما نسبت به شاگرد و والدین او، در مجموع تشکیل‌دهندۀ لحن شما در ارتباط با آن‌ها است.

داشتن انرژی بالا، تن صدای رسا و لحن مناسب در زمان‌های برقراری ارتباط -مانند مکالمۀ تلفنی، ارائۀ درس، ارتباط با والدین و غیره- تأثیر غیر قابل انکاری روی متقاعد کردن شاگرد و والدین او خواهد داشت. 

تمرین: یکی از تمرین‌های مفید برای تقویت لحن مناسب، ضبط کردن صدایتان در حین مکالمات است. بعد از گوش دادن به صدای خودتان، متوجه خواهید شد که لحن شما تا چه حد با هدفی که از یک مکالمه دارید، مطابقت دارد. قصه گفتن، شعر خواندن و تعریف کردن خاطره نیز می‌تواند در تقویت لحن، بسیار کمک کننده باشد.

پیشنهاد ویژه:

همه چیز درباره تبلیغات برای تدریس خصوصی

  1. اعتماد به نفس در صحبت کردن

یکی از اصول متقاعدسازی، اعتماد به نفس در سخن گفتن است. لرزش صدا یا نشانه‌هایی از وجود عدم اطمینان در لحن معلم چه در حین تدریس و چه در حین صحبت با والدین، می‌تواند تسلط استاد بر موضوع درس را زیر سؤال ببرد.

ضمن اینکه اگر به جای اطمینان و اعتماد به نفس، اضطراب و دلهره در صدای شما مشهود باشد، نمی‌توانید از دانش‌آموز یا والدین آن‌ها توقع داشته باشید که تحت تاثیر صحبت‌های شما قرار بگیرند.

بنابراین اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که در موقعیت‌های ناشناخته و یا در ارتباط با افراد جدید، چنان دچار استرس و دلهره می‌شوید که کلامتان نیز تحت تأثیر آن قرار می‌گیرد، حتما روی عزت نفس، اعتماد بنفس و مدیریت استرس خود کار کنید

  1. پرهیز از خودستایی و اغراق در مورد خودتان

اگر چه که اعتماد به نفس بالا یکی از تأثیرگذارترین عوامل در متقاعد کردن دیگران است، اگر چه که در دنیای رقابتی کسب و کار، لازم است که از رزومه و دستاوردهایتان صحبت کنید، اما بسیار ضروری است که حد تعادل را رعایت کنید و به هیچ وجه در این زمینه زیاده‌روی یا اغراق نکنید.

اگر مخاطب احساس کند که صحبت‌های شما به سمت خودستایی یا اغراق پیش می‌رود توجه کمتری به حرف‌های شما نشان می‌دهد، به سختی می‌تواند به شما اعتماد کند، و این یعنی از بین بردن نفوذ کلام! هنگام صحبت کردن از رزومۀ خود، هرگز زیاده‌روی و اغراق نکنید.

اصول متقاعدسازی استادبانک

  1. ایجاد ارتباط با استفاده از حل مشکل

رابرت بنو چالدینی، نویسنده، سخنران، استاد روانشناسی و بازاریابیِ دانشگاه آریزونا و استنفورد، در کتاب خود تحت عنوان نفوذ (Influence)، به بیان اصول متقاعدسازی پرداخته است.

اولین اصل جهانی متقاعدسازی که در این کتاب معرفی شده است، قانون لطف متقابل یا جبران است. طبق این اصل، اکثر افراد سعی می‌کنند لطفی را که دیگری در حقشان انجام داده است، به نوعی جبران کنند.

بدون شک شاگرد و والدینی هم که درخواست کلاس خصوصی دارند، مجموعه‌ای از مشکلات تحصیلی یا دغدغه‌ها را دارند که برطرف کردن این دغدغه‌ها از سوی معلم خصوصی، می‌تواند به ایجاد ارتباط سازنده بین آن‌ها کمک کند.

برای مثال، فرض کنیم شما معلم خصوصی ریاضی هستید و والدین شاگردتان، علاوه بر مسائل مربوط به درس ریاضی، نگران استفادۀ بیش از حد شاگرد از موبایل هم هستند. طبیعی است شما تخصصی در این زمینه ندارید. اما به عنوان فردی که تجربۀ ارتباط با انواع دانش‌آموزان را دارد، می‌توانید راهکارهایی را به آن‌ها ارائه کنید.

توجه داشته باشید که منظور ما این نیست که به عنوان معلم خصوصی باید به تمامی مشکلاتی که از جانب والدین مطرح می‌شوند، ورود کنید. چرا که دانش همۀ ما محدود است و والدین برای رفع بسیاری از مشکلات مربوط به فرزند خود باید با یک متخصص مشورت کنند.

با این حال، معلم خصوصی به دلیل تجربۀ ارتباطات متعدد با والدین و شاگردان مختلف، توانایی مشاوره دادن در برخی موضوعات تحصیلی یا رفتاری مربوط به شاگرد را دارد. در چنین شرایطی مشورت دادن به والدین یا شاگرد و کمک به رفع مشکل مطرح شده، تأثیر فوق‌العاده‌ای روی ارتباط شما با آن‌ها خواهد داشت.

  1. ترس از دست دادن

طبق یک اصل اقتصادی، که در کتاب نفوذ رابرت چالدینی هم به آن اشاره شده است، در بسیاری موارد، ترسِ از دست دادن چیزی، معمولا قوی‌تر از میل به “به دست آوردن آن چیز” است.

یکی از روش‌های متقاعدسازی افراد، تصویری است که از موفقیت برای آن‌ها می‌سازیم. اما روش دیگری نیز وجود دارد و آن هشدارهایی است که در خصوص از دست رفتن موقعیت‌ها مطرح می‌کنیم.

استفاده از این اصل به شیوه‌های صادقانه، می‌تواند قدرت متقاعدسازی معلم خصوصی را افزایش دهد. چرا که بسیاری از والدین و دانش‌آموزان از اثرات پنهان برخی موضوعات آگاه نیستند.

برای مثال ممکن است برخی از فصل‌های یک کتاب، به طور کامل پیش نیاز کتاب سال آینده باشند. به این معنی که ضعف در این سال تحصیلی، منجر به ضعف در دروس سال آینده نیز خواهد شد. بخشی از تلاش شما می‌تواند در راستای شفاف کردن هزینه‌های آتی برای شاگرد و والدین باشد.

  1. حس همراهی جمعی

برای اینکه دیگران به شما پاسخ مثبت بدهند، کافیست به صورت کاملا صادقانه، به آن‌ها این حس را منتقل کنید که افراد زیادی در وضعیت مشابه آن‌ها قرار داشته‌اند و شما با مهارت و تواناییتان به حل مشکلشان کمک کرده‌اید.

اکثر افراد با دریافت حس همراهی جمعی –به این معنی که افراد زیادی در وضعیت مشابه آن‌ها قرار دارند– احساس بهتری پیدا می‌کنند.

وجود این حس، به شاگرد و والدین کمک می‌کند تا در حل مسألۀ خود احساس تنهایی نکنند و آگاه باشند که افراد بسیاری همانند آن‌ها در این شرایط قرار داشته‌اند و چنین مساله‌ای را حل کرده‌اند. استفاده از جملاتی مشابه با عبارات زیر –البته به شرط صداقت– می‌تواند در این زمینه تاثیرگذار باشد:

  • این روزها شاگردان برتر هم از معلم خصوصی استفاده می‌کنند.
  • بسیاری از شاگردان من، مانند فرزند شما، از مدارس دولتی هستند.
  • اکثر شاگردان من در این مبحث دچار مشکل هستند.
  1. تعهد و ثبات

همان طور که در مقاله معرفی کتاب نفوذ، اشاره کردیم، رابرت چالدینی، تعهد، ثبات و جلب اعتماد دیگران را یکی از فاکتورهای اصلی در متقاعدسازی دیگران و تاثیرگذاری بر آن‌ها می‌داند. نمی‌توانید از شاگردان و والدین آن‌ها انتظار داشته باشید به شما اعتماد کنند اگر:

  •  گفتار شما با رفتارتان سازگاری نداشته باشد
  • در جلسه اول قول‌هایی می‌دهید که احتمالا نمی‌توانید به آن‌ها عمل کنید
  •  به موقع در کلاس حاضر نمی‌شوید
  • در آخرین لحظات، کلاس را کنسل می‌کنید و غیره
  1. برقراری تماس چشمی

تماس چشمی یکی از اجزای کلیدی در ارتباطات است. زمانی که با دانش‌آموز یا والدین او تماس چشمی برقرار می‌کنید به نوعی آن‌ها را وادار می‌کنید که تمام تمرکز خود را معطوف به شما کنند. از سویی دیگر با این روش می‌توانید در هر لحظه از گفتگو، بازخوردهای لازم را دریافت کنید.

همچنین داشتن ارتباط چشمی با دانش‌آموز تاثیر فوق‌العاده‌ای در انتقال مطالب دارد. نگاه کردن به مثلثی که چشم‌ها و چانه را به هم وصل می‌کنند حرفه‌ای‌ترین نوع تماس چشمی است.

  1. دریافت سرنخ‌های غیرکلامی

با کمی دقت در رفتارها و زبان بدن مخاطب، می‌توان تشخیص داد که او چه احساسی نسبت به صحبت‌های شما دارد. آیا مشتاق شنیدن حرف‌های شماست یا ترجیح می‌دهد که هر چه زودتر صحبت‌تان تمام شود یا حداقل موضوع بحث تغییر کند.

برخی از افراد نسبت به این نشانه‌ها بی‌توجه هستند. حتی زمانی که می‌بینند مخاطب آن قدر خسته شده که به جای توجه به صحبت‌های او، مدام به اطراف خود یا به ساعت نگاه می‌کند، باز هم حاضر نیستند شرایط مکالمه را تغییر دهند.

کافیست در مورد نشانه‌های غیرکلامی افراد کمی مطالعه کنید. قطع ارتباط چشمی، نگاه کردن مکرر به گوشی یا ساعت، عدم واکنش‌های مناسب به صحبت‌های شما و بسیاری از نشانه‌های دیگر می‌توانند به شما کمک کنند تا به موقع مسیر صحبت خود را تغییر دهید.

پیشنهاد ویژه:

چگونه تدریس خصوصی آنلاین داشته باشیم

جذب معلم خصوصی در پلتفرم تدریس خصوصی استادبانک

در این مقاله از مجله معلم خصوصی استادبانک تلاش کردیم تا به یکی از جنبه‌های مهم مهارت‌های ارتباطی معلمان خصوصی، یعنی مهارت متقاعدسازی بپردازیم و نکات کاربردی و مفیدی را در رابطه با اصول متقاعدسازی بیان کنیم.

با جستجوی عبارت مهارت‌های ارتباطی معلم در مجله اساتید استادبانک، به سایر مقالات این بخش، از جمله فن بیان، ارتباط با دانش‌آموزان و غیره دسترسی خواهید داشت.

ضمنا اگر به تدریس خصوصی علاقه‌مند هستید و هنوز فعالیت خود را در سایت استادبانک شروع نکرده‌اید، کافیست شرایط همکاری با استادبانک را مطالعه کرده و مراحل ثبت نام معلم خصوصی را طی کنید.

همچنین از طریق شماره‌ 91005343-021 می‌توانید با مشاوران و کارشناسان ما در ارتباط باشید و سؤالات خود را در زمینۀ ثبت نام در استادبانک به عنوان معلم خصوصی مطرح نمایید.

پیشنهاد ویژه:

شرایط همکاری با استادبانک به عنوان معلم خصوصی 

“بحث و مشارکت” text=”لطفا سؤالات و دیدگاه‌های خود را در مورد مقالۀ اصول متقاعدسازی برای معلمان خصوصی، در انتهای همین مقاله با ما در میان بگذارید.