تفاوت تدریس خصوصی برای کودکان و بزرگسالان در چیست؟
آنچه مطالعه خواهید کرد
اگر یک معلم خصوصی هستید، احتمالا تجربه زیادی درباره تدریس به بزرگسالان و کودکان دارید. حتما میدانید که تجربه تدریس به این دو گروه، دو دنیای متفاوت است. برای تدریس کردن به هر کدام از این گروههای سنی، باید نکات مهمی را بدانید. مثلا اینکه سطح انگیزه در کودکان چه تفاوتی با بزرگسالان دارد. یا اینکه اضطراب کودکان و بزرگسالان چه تفاوتی در یادگیری آنها ایجاد میکند؟ در این مقاله درباره این موضوعات صحبت میکنیم.
تفاوت یادگیری کودکان و بزرگسالان
بین یادگیری در کودکان و بزرگسالان چندین تفاوت اصلی وجود دارد:
- رشد مغز: اصولا مغز یک کودک در حال رشد است، در حالی که مغز یک بزرگسال، به حداکثر رشد خود رسیده است. این یعنی کودکان ظرفیت بیشتری برای یادگیری دارند و میتوانند اطلاعات جدید را سریعتر از بزرگسالان دریافت کنند.
- دانش قبلی: بزرگسالان دانش و تجربه قبلی بیشتری برای استفاده دارند که میتواند یادگیری مهارتهای پیچیده را سادهتر کند. اما کودکان با وجود اینکه دانش قبلی کمتری دارند، ذهن بازتری نسبت به تجربیات و ایدههای جدید دارند.
- انگیزه: بزرگسالان اغلب با اهداف و علایق شخصیشان انگیزه پیدا میکنند. در حالی که کودکان با پاداشهای بیرونی و تشویق معلم یا والدین انگیزه میگیرند.
- سبکهای یادگیری: کودکان و بزرگسالان ممکن است سبکهای یادگیری متفاوتی داشته باشند. یعنی مثلا کودکان ممکن است از تجربیات تعاملی و عملی بیشتر یاد بگیرند. در حالی که بزرگسالان محیط یادگیری ساختارمند و رسمی را ترجیح بدهند.
به طور کلی، هم کودکان و هم بزرگسالان قادر به یادگیری هستند. تنها تفاوت در روشهای تدریس و یادگیری و عواملی است که بر تواناییهای آنها تاثیر میگذارد.
برای تدریس خصوصی به کودکان باید چه عواملی را در نظر بگیرید؟
همانطور که گفتیم، تفاوتهای اصلی بین تدریس خصوصی به کودکان و بزرگسالان وجود دارد. اگر بخواهید به یک کودک آموزش دهید باید بتوانید بعضی از مهارتها را در خودتان پرورش دهید. مثلا صبور باشید و بتوانید شاگردتان را مدیریت کنید.
اما برای اینکه تدریس موفقی داشته باشید باید چند عامل مهم را در نظر بگیرید. در ادامه به این عوامل اشاره میکنیم.
مستقل نبودن کودکان
اصولا بزرگسالان مستقل هستند، در حالی که کودکان برای انجام بیشتر کارها به دیگران نیاز دارند. آنها حتی برای یادگیری هم به همراهی یک نفر دیگر نیاز دارند. بنابراین برای آموزش دادن به بچهها، لازم است که دستورالعملهای واضح و آسان برای آنها طراحی کنید.
همچنین باید به صورت مداوم آنها را زیر نظر داشته باشید و هرجا به شما نیاز دارند کمکشان کنید. مثلا مرتب از آنها بپرسید که نیاز به استراحت دارند؟ یا میخواهند به دستشویی بروند؟ از طرفی برای حل کردن تمرینها هم باید آنها را هدایت کنید. مثلا اگر معلم خصوصی ریاضی هستید، باید به شاگردتان کمک کنید، مسئلههای مربوط به هر مبحث را قدم به قدم حل کند.
مدل یادگیری کودکان
از نظر یادگیری باید بدانید که کودکان به فعالیتهای متنوعی نیاز دارند. یعنی باید بتوانید از حواس مختلف آنها برای یادگیری کمک بگیرید. از طرفی دامنه توجه آنها کوتاه است. بنابراین نباید مدت زمان زیادی را فقط صرف انجام یک فعالیت کنید.
بنابراین سعی کنید برای آموزش دادن به کودکان در کلاس خصوصی، هم فعالیتهای بدنی طراحی کنید و هم مدت زمان آموزش را به بازههای کوتاه تقسیم کنید.
انگیزه بچهها
برای اینکه یک کلاس خصوصی موفق داشته باشید و به هدفتان برسید، باید ایجاد انگیزه کنید. این کار برای بچهها کمی سخت است. چون آنها انگیزه خاصی برای یادگیری ندارند. این وظیفه شماست که بتوانید کشش لازم را برای یادگیری بوجود آورید.
بنابراین باید بفهمید که شاگرد خصوصی شما به چه چیزهایی علاقه دارد. میتوانید دروس خود را با علاقمندیهای کودک تطابق دهید. همچنین میتوانید از جایزه دادن و تشویق کردن هم کمک بگیرید.
نظم و انضباط کلاسی
یکی دیگر از عوامل مهمی که برای آموزش دادن به بچهها باید در نظربگیرید، ایجاد نظم است. بچهها معمولا نمیتوانند به صورت خودجوش در کلاس منظم باشند. شما هم باید برای برقراری نظم در کلاس تلاش کنید.
مثلا میتوانید از یکی از والدین خواهش کنید که در هنگام برگزاری کلاس در کنار شما حضور داشته باشد. حضور یک دستیار میتواند به برقراری نظم کمک کند. یا اینکه میتوانید زمانی را برای بازی کردن در نظر بگیرید تا دوباره بتوانند تمرکز کنند.
برای تدریس خصوصی به بزرگسالان باید چه عواملی را در نظر بگیرید؟
تدریس خصوصی به بزرگسالان اصولا راحتتر است. اما برای اینکه معلم خصوصی موفقی باشید، باید چند نکته مهم را رعایت کنید. در ادامه درباره این نکات بیشتر توضیح میدهیم.
اضطراب بزرگسالان
بیشتر بزرگسالان با مشکل اضطراب مواجه هستند. این اضطراب میتواند ناشی از حضور در کلاس خصوصی و یادگیری باشد، یا اینکه به مسائل خصوصی شخص برگردد. در هر صورت به عنوان معلم خصوصی باید کاری کنید که شاگرد شما احساس راحتی و آرامش کند.
برای این کار لازم است که آنها را تشویق کنید و برخورد مثبتی داشته باشید. این کار به کاهش دلهره آنها کمک زیادی میکند. به خصوص اگر معلم خصوصی زبان هستید این مورد را حتما در نظر بگیرید. به شاگردتان بگویید که تمام استرس و اضطراب او را درک میکنید.
تجربه و دانش قبلی
وقتی یک شاگرد بزرگسال دارید، حتما میزان دانش و تجربههای قبلی او را در نظر بگیرید. اگر چنین نکنید، ممکن است کلاس برای او خستهکننده شود. مرتب از او بخواهید که درباره هر مبحث، نظریات و آموزههای قبلی خود را مطرح کند.
همچنین به این موضوع توجه کنید که بعضی وقتها میتوانید مدل و سبک تدریس خود را با توجه به نیاز شاگرد بزرگسال خود تغییر دهید.
شفافیت و صداقت
درست است که به عنوان یک معلم خصوصی همیشه باید صداقت و شفافیت داشته باشید. اما وقتی شاگرد شما بزرگسال است، این موضوع اهمیت بیشتری پیدا میکند. شما قرار نیست همه مطالب درسی را بلد باشید. این خیلی طبیعی است که بعضی وقتها در مورد موضوعی اطلاع نداشته باشید. کافیست صادقانه این موضوع را به شاگردتان بگویید.
اگر با شاگردهای بزرگسال خود صداقت و شفافیت نداشته باشید، قطعا خیلی زود آنها را از دست میدهید.
ریاضی ابتدایی یا متوسطه اول؟ کدام یک برای تدریس خصوصی مناسب تر است؟
استادبانک چطور میتواند به معلمهای خصوصی کمک کند؟
یادگیری در کودکان و بزرگسالان، دو دنیای متفاوت است. کودکان ظرفیت یادگیری بیشتری دارند در حالی که بزرگسالان تجربه بیشتری در یادگیری دارند. از طرفی سطح انگیزه برای یادگیریدر کودکان نسبت به بزرگسالان پایینتر است. به عنوان یک معلم خصوصی باید بتوانید تمام این نکات در کلاسهایتان در نظر بگیرید.
از طرفی برای پیدا کردن شاگرد خصوصی میتوانید روی استادبانک حساب کنید. استادبانک بزرگترین شبکه تدریس خصوصی در ایران است. برای اینکه به جمع اساتید استادبانک بپیوندید، کافیست به قسمت عضویت اساتید بروید. جالب است بدانید که در سال 1400، 47 هزار دانشآموز در استادبانک ثبت نام کردهاند.
همچنین میتوانید تمام سوالات خود را با کارشناسان ما در میان بگذارید. شماره تماس 02191005343 راهنمای شماست.
نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید: